A radiátorok üzemeltetése

Az acéllemez lapradiátorok és az alumínium radiátorok élettartamát elsősorban az üzemeltetési körülmények határozzák meg. Sokan a lemezvastagságban hisznek, azonban ez nem minden…

A fűtési rendszerben keringő víz természetesen oxigént is tartalmaz, ami a korrózió alapfeltétele. Mivel azonban a fűtési rendszer zárt – nem érintkezik a benne cirkuláltatott víz a levegővel – az éppen elinduló korróziós folyamat hamar leáll, mert elfogy az oxigén. Nem rozsdásodik tovább a felületkezelés nélküli acéllemezből készült radiátor belső fele, nem lyukad ki, mert nincs oxigén a folyamathoz.

A radiátor megfelelő működtetésének leírásában a ventil-team.hu radiátor és épületgépészeti szakáruház volt segítségünkre.

Sajnos azonban, ha valamilyen karbantartási munka miatt a fűtési rendszert le kell ereszteni, az újra feltöltésnél friss, oxigén dús víz kerül bele. Ekkor azonban a korróziós folyamat is újra indul. Még rosszabb a helyzet akkor, ha rendszeresen esik a nyomás – valamilyen tömítetlenségi hiba miatt – és a fűtési rendszerre rendszeresen rá kell tölteni friss vizet. Ekkor folyamatosan oxigénnel “tápláljuk” a korróziót! Ezt mindenképpen el kell kerülni, nem szabad hosszú távon együtt élni vele, a hibát ki kell javítani!

A legfontosabb dolgon túl, hogy a fűtési hálózat zárt rendszerét csak ritkán és különösen indokolt esetben eresszék le, tehetnek még pár dolgot. Tőlünk nyugatabbra pl. csak akkor érvényes a radiátorok garanciája, ha a felszerelést követően megfelelő átmosást  – inhibitor folyadékkal való kezelést – alkalmaznak. A feltöltéshez használt víz is fontos. Ipari rendszerekben vagy közintézményeknél csak lágyított víz alkalmazása megengedett. A családi ház fűtési rendszerét is érdemes így feltölteni – esetleg speciális korrózió gátló adalékkal kiegészítve – mert léteznek mobil vízlágyító berendezések is.

A korszerű kondenzációs gázkazánok mellé különösen érdeme felszerelni iszapleválasztó és légleválasztó berendezést. Ezek a szerelvények kiszűrik a fűtési rendszerben lévő szennyeződéseket, meggátolva a fűtési rendszer hatásfokát döntően befolyásoló lerakódásokat a gázkazánban. Áruk néhány év múlva biztosan megtérül!

Korad radiátor

Szempontok radiátor, acéllemez lapradiátor választásánál.

Az acéllemez radiátorok minőségét és ár-érték arányát megítélni a mai széles választék mellett  –  a néhány hazai gyártmány és a sok import termék között  –  még egy ezen a területen járatos szakembernek is nehéz. A nyilvánvaló áron kívül felsorolunk néhány szempontot a  lehetséges szempontok közül, melyek befolyásolhatják a választást.

 • A felhasznált acéllemez vastagsága és minősége

(Minél vastagabb, annál hosszabb lesz a radiátor élettartama. Leginkább a súly az, ami árulkodik a lemezvastagságról és össze lehet hasonlítani egy azonos külső mérettel rendelkező másik gyártmányéval)

 • Az oldalsó burkoló lemezek vastagsága

(A nagyon spórolós radiátor gyártók sokkal vékonyabb lemezből készítik a takaró lemezeket. Korróziós problémát nem okoz ugyan, de mechanikailag nagyon sérülékeny…)

 • A belső oldalakon található hő leadást növelő konvektor lemezek végigfutnak-e a radiátor teljes magasságában?

(Van olyan gyártó, mely az árverseny miatt – súlycsökkentés gyanánt – a radiátor  közepén kb. 1/3 hosszúságban kihagyja a konvektor lemezeket. Ezt csak az oldallemezeket levéve lehet látni.)

 • Beépített szelepes, több kötésponttal rendelkezik, vagy csak hagyományos négy csonkos radiátor.

(Esztétikai szempontból előnyösebb, ha a radiátor oldalából csak egy szabályozó termosztát fej látszik ki és a csövek a falban mennek. Megfelelő bekötő csomag megvásárlásával elérhető, hogy csak egy kis bekötőcsonk látszik alul, semmi több.)

 • Hő leadás
  (A radiátorok hő leadását teljesítmény táblázat segítségével lehet ellenőrizni. Sajnos azonban ez csak tájékoztató jellegű adat, mert a táblázatok néha “szépítenek” egy kicsit.)
 • Radiátor ár
  A radiátor ára is rendkívül fontos, erről minden esetben tájékozódjon különböző weboldalakon. Például itt: radiátor-árak.hu
 • A festés minősége

(A bemerítéses korrózió gátlást követő korszerű, oldószermentes porszórással felvitt festék a legjobb, amit utána ráégetnek.)

 • A tartó minősége

(A tartozék egységcsomagban lévő tartó sokszor nagyon vékony lemezből van, a szakemberek nem szeretnek vele dolgozni)

 • A burkolatok eltávolíthatósága és a lekerekített sarkok

(Balesetvédelmi szempontból lényegesek a lekerekített sarkok, míg a burkolatok eltávolíthatósága a tisztítást szolgálja.)

 A radiátor az otthonunk épületgépészetének szerves része. Bánjunk jól vele és meg fogja hálálni a törődést.

 

The following two tabs change content below.

Szilly

Latest posts by Szilly (see all)